Θυρεοειδής
Υπερθυρεοειδισμός
Είναι η κατάσταση υπερπαραγωγής θυρεοειδικών ορμονών λόγω υπερλειτουργίας του Θυρεοειδή αδένα
Υποθυρεοειδισμός
Εμφανίζεται όταν ο Θυρεοειδής δεν παράγει αρκετή ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών.
Όζοι Θυρεοειδή
Είναι κάθε διόγκωση πάνω ή μέσα στο θυρεοειδή αδένα. Σπάνια είναι κακοήθεις.
Υπερθυρεοειδισμός
Τι είναι ο υπερθυρεοειδισμός;
Ο υπερθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής σας-ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας-παράγει πάρα πολλές ορμόνες που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό σας και άλλες σωματικές λειτουργίες. Μερικά από τα κοινά συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:
- Νευρικότητα – ευερέθιστοτητα
- Αλλαγές διάθεσης
- Κόπωση ή μυϊκή αδυναμία
- Θερμική δυσανεξία
- Δυσκολία στον ύπνο
- Τρόμος στα χέρια
- Γρήγορος και ακανόνιστος καρδιακός παλμός
- Συχνές κενώσεις ή διάρροια
- Απώλεια βάρους
Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον ενδοκρινολόγο σας αμέσως. Όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά επικίνδυνες επιπλοκές, όπως καρδιακά προβλήματα, εύθραυστα οστά και θυρεοτοξική κρίση.
Τι προκαλεί τον υπερθυρεοειδισμό;
Ο υπερθυρεοειδισμός αναπτύσσεται όταν το σώμα σας παράγει υπερβολική θυροξίνη (Τ4). Οι πιο συχνές αιτίες υπερθυρεοειδισμού είναι η νόσος του Graves, άλλες θυρεοειδίτιδες, το τοξικό αδένωμα και η τοξική πολυοζώδης βρογχοκήλη.
Η νόσος του Graves, μια αυτοάνοση διαταραχή, απελευθερώνει αντισώματα που διεγείρουν την παραγωγή Τ4.
Πώς διαγιγνώσκεται ο υπερθυρεοειδισμός;
Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού, προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον ενδοκρινολόγο σας. Απαιτείται κλινική εξέταση για σημάδια υπερθυρεοειδισμού όπως διογκωμένος θυρεοειδής (βρογχοκήλη), ταχυκαρδία, ήπιος τρόμος και αλλαγές στα μάτια σας. Επίσης θα διενεργήσει εξετάσεις αίματος για τη μέτρηση της ποσότητας της Τ4, της Τ3 και της ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH) καθώς και των αντισωμάτων.
Σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιείται σπινθηρογράφημα πρόσληψης ραδιενεργού ιωδίου από τον θυρεοειδή αδένα σας, για τη διάγνωση π.χ. του τοξικού αδενώματος. Η υψηλή πρόσληψη ραδιενεργού ιωδίου είναι σημάδι υπερθυρεοειδσμού.
Πώς αντιμετωπίζεται ο υπερθυρεοειδισμός;
Υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας για τον υπερθυρεοειδισμό, ανάλογα με τη γενική υγεία, την ηλικία και το πρόβλημα που προκαλεί την κατάστασή σας. Μερικές από τις διαθέσιμες θεραπείες περιλαμβάνουν:
- Αντιθυρεοειδικά φάρμακα
- Ραδιενεργό ιώδιο
- Χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς
Μπορεί επίσης να επωφεληθείτε από τη λήψη β -αποκλειστών. Ενώ οι β -αποκλειστές δεν επηρεάζουν τον θυρεοειδή σας, μπορούν να ανακουφίσουν μερικά από τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού, όπως η ταχυκαρδία.
Καλέστε στο ιατρείο μας για να βρούμε την καταλληλότερη θεραπεία για σας.
Υποθυρεοειδισμός
Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός;
Η κύρια λειτουργία του θυρεοειδούς σας είναι να παράγει τις ορμόνες που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό σας, αν και αυτές οι ορμόνες ελέγχουν επίσης ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών του σώματος.
Εάν αυτός ο μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο λαιμό σας δεν παράγει αρκετές από αυτές τις ορμόνες, αναπτύσσετε συμπτώματα που μπορούν να διαταράξουν την υγεία και τη γενική ευημερία σας. Για παράδειγμα, τα κοινά συμπτώματα υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:
- Κούραση
- Αύξηση βάρους
- Δυσανεξία στις χαμηλές θερμοκρασίες
- Πόνος στις αρθρώσεις και τους μυς
- Δυσκοιλιότητα
- Ξηρό δέρμα
- Ξηρά, αραιωμένα μαλλιά
- Μειωμένη εφίδρωση
- Βαριές ή ακανόνιστες περίοδοι και προβλήματα γονιμότητας
- Κατάθλιψη
- Βραδυκαρδία
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν τη συνολική ευεξία και την ποιότητα ζωής σας.
Τι προκαλεί υποθυρεοειδισμό;
Μία από τις πιο κοινές αιτίες υποθυρεοειδισμού είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto – μια αυτοάνοση διαταραχή που εμφανίζεται όταν το σώμα σας επιτίθεται κατά λάθος στον θυρεοειδή σας και παρεμβαίνει στην παραγωγή ορμονών του. Άλλες αιτίες υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:
- Υπερθεραπεία για υπερθυρεοειδισμό
- Χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς
- Ορισμένα φάρμακα όπως το λίθιο
Ο υποθυρεοειδισμός είναι επίσης συχνότερος στις γυναίκες και οι πιθανότητές σας να εμφανίσετε την πάθηση αυξάνονται με την ηλικία. Ομοίως, εάν έχετε άλλη αυτοάνοση διαταραχή όπως ο διαβήτης, αυξάνεται ο κίνδυνος υποθυρεοειδισμού σας.
Πώς αντιμετωπίζεται ο υποθυρεοειδισμός;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, εάν έχετε υποθυρεοειδισμό, ο ενδοκρινολόγος σας συνταγογραφεί συνθετικές ορμόνες του θυρεοειδούς (θυροξίνη) για να αναπληρώσει αυτό που δεν παράγει το σώμα σας. Προσφέρει επίσης συμβουλές σχετικά με τις αλλαγές στη διατροφή σας, τις συνήθειες άσκησης και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής που θα βελτιώσουν τη συνολική σας υγεία και θα βοηθήσουν στη μείωση ορισμένων συμπτωμάτων σας.
Όζοι Θυρεοειδή
Τι είναι οι όζοι του θυρεοειδούς;
Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι διογκώσεις που σχηματίζονται στον θυρεοειδή σας. Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι πολύ συνηθισμένοι – περίπου τα μισά άτομα άνω των 60 ετών έχουν όζους θυρεοειδούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι όζοι του θυρεοειδούς είναι καλοήθεις, αν και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο του θυρεοειδούς.
Ποια είναι τα συμπτώματα των όζων του θυρεοειδούς;
Μπορεί να έχετε όζους θυρεοειδούς και να μην έχετε εμφανή συμπτώματα. Ωστόσο, μπορεί επίσης να εμφανίσετε ένα πρήξιμο στη βάση του λαιμού σας ή να παρατηρήσετε ότι η φωνή σας αλλάζει και γίνεται βραχνή. Οι όζοι του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας και να προκαλέσουν συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού.
Τι προκαλεί τους όζους του θυρεοειδούς;
Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη των όζων του θυρεοειδούς. Οι κυριότερες αιτίες είναι η έλλειψη ιωδίου στη διατροφή και οι αυτοάνοσες παθήσεις του Θυροειδή, όπως η Θυρεοειδίτιδα Hashimoto.
Ανεξάρτητα από την αιτία των όζων του θυρεοειδούς σας, είναι ζωτικής σημασίας να λάβετε μια διάγνωση και θεραπεία από έναν ενδοκρινολόγο. Οι μη θεραπευμένοι όζοι του θυρεοειδούς μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων κατάποσης ή αναπνοής και υπερθυρεοειδισμού.
Πώς αντιμετωπίζονται οι όζοι του θυρεοειδούς;
Στο ιατρείο μας προσφέρουμε εξατομικευμένες θεραπείες για όζους θυρεοειδούς ανάλογα με τον τύπο τους και τον τρόπο που επηρεάζει την υγεία σας.