Επινεφρίδια

Τα επινεφρίδια είναι μικροί αδένες τριγωνικού σχήματος που βρίσκονται στην κορυφή και των δύο νεφρών. Παράγουν ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού, του ανοσοποιητικού συστήματος, της αρτηριακής πίεσης, της απόκρισης στο στρες και άλλων βασικών λειτουργειών. Αποτελούνται από δύο μέρη – τον φλοιό και τον μυελό – τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή διαφορετικών ορμονών.

Ποιες είναι οι ορμόνες των επινεφριδίων

Ο ρόλος των επινεφριδίων στο σώμα σας είναι να απελευθερώνουν ορισμένες ορμόνες απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος. Πολλές από αυτές τις ορμόνες έχουν να κάνουν με τον τρόπο που το σώμα ανταποκρίνεται στο άγχος, και μερικές είναι ζωτικές για την ύπαρξη. Και τα δύο μέρη των επινεφριδίων (ο φλοιός και ο μυελός των επινεφριδίων) παράγουν διαφορετικές ορμόνες.

Οι βασικές ορμόνες που παράγονται από τον φλοιό των επινεφριδίων περιλαμβάνουν:

Κορτιζόλη

Η κορτιζόλη είναι μια γλυκοκορτικοειδής ορμόνη. Βοηθά στον έλεγχο της χρήσης λίπους, πρωτεϊνών και υδατανθράκων από το σώμα. καταστέλλει τη φλεγμονή. ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση · αυξάνει το σάκχαρο του αίματος. και μπορεί επίσης να μειώσει τον σχηματισμό οστού.

Αυτή η ορμόνη ελέγχει επίσης τον κύκλο ύπνου/αφύπνισης. Απελευθερώνεται σε περιόδους άγχους για να βοηθήσει το σώμα σας να πάρει ενέργεια και να χειριστεί καλύτερα μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αλδοστερόνη

Αυτή η ορμόνη παίζει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και ορισμένων ηλεκτρολυτών (νάτριο και κάλιο). Η αλδοστερόνη στέλνει σήματα στα νεφρά, με αποτέλεσμα τα νεφρά να απορροφούν περισσότερο νάτριο στην κυκλοφορία του αίματος και να απελευθερώνουν κάλιο στα ούρα. Αυτό σημαίνει ότι η αλδοστερόνη βοηθά επίσης στη ρύθμιση του pH του αίματος ελέγχοντας τα επίπεδα ηλεκτρολυτών στο αίμα.

DHEA και ανδρογόνα στεροειδή

Αυτές οι ορμόνες είναι πρώιμες  ανδρικές ορμόνες. Είναι πρόδρομες ορμόνες που μετατρέπονται στις ωοθήκες σε γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα) και στους όρχεις σε ανδρικές ορμόνες (ανδρογόνα). Ωστόσο, τα οιστρογόνα και τα ανδρογόνα παράγονται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τις ωοθήκες και τους όρχεις.

Οι κύριες ορμόνες που εκκρίνονται από το μυελό των επινεφριδίων περιλαμβάνουν την επινεφρίνη (αδρεναλίνη) και τη νορεπινεφρίνη (νοραδρεναλίνη), οι οποίες έχουν παρόμοιες λειτουργίες.

Μεταξύ άλλων, αυτές οι ορμόνες είναι ικανές να αυξήσουν τον καρδιακό ρυθμό και τη δύναμη των συσπάσεων της καρδιάς, να αυξήσουν τη ροή του αίματος στους μυς και τον εγκέφαλο, να χαλαρώσουν τους λείους μυς των αεραγωγών και να βοηθήσουν στο μεταβολισμό της γλυκόζης (ζάχαρης). Ελέγχουν επίσης τη συμπίεση των αιμοφόρων αγγείων (αγγειοσυστολή), βοηθώντας στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και αυξάνοντάς την ως απάντηση στο στρες.

Διαταραχές των επινεφριδίων

Οι παθήσεις των επινεφριδίων σχετίζονται με την παραγωγή πολύ λίγης ή υπερβολικής ποσότητας ορισμένων ορμονών.

Επινεφριδιακή ανεπάρκεια

Η επινεφριδιακή ανεπάρκεια είναι μια σπάνια διαταραχή. Μπορεί να προκληθεί από ασθένεια των επινεφριδίων (πρωτοπαθή επινεφριδιακή ανεπάρκεια, νόσος Addison) ή από ασθένειες στον υποθάλαμο ή την υπόφυση (δευτερογενής επινεφριδιακή ανεπάρκεια). Χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα επινεφριδικών ορμονών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, κακή όρεξη, ναυτία και έμετο, κόπωση, σκουρόχρωση του δέρματος (μόνο σε πρωτοπαθή επινεφριδιακή ανεπάρκεια), κοιλιακό άλγος, μεταξύ άλλων.

Αν και η επινεφριδιακή ανεπάρκεια αναπτύσσεται συνήθως με την πάροδο του χρόνου, μπορεί επίσης να εμφανιστεί ξαφνικά ως οξεία επινεφριδιακή ανεπάρκεια (επινεφριδιακή κρίση). Έχει παρόμοια συμπτώματα, αλλά οι συνέπειες είναι πιο σοβαρές, συμπεριλαμβανομένου του απειλητικού για τη ζωή σοκ, επιληπτικών κρίσεων και κώματος. Αυτά μπορεί να αναπτυχθούν εάν η κατάσταση αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Συγγενής υπερπλασία επινεφριδίων

Η επινεφριδιακή ανεπάρκεια μπορεί επίσης να προκύψει από μια γενετική διαταραχή που ονομάζεται συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων. Στα παιδιά που γεννιούνται με αυτή τη διαταραχή λείπει ένα απαραίτητο ένζυμο απαραίτητο για την παραγωγή κορτιζόλης, αλδοστερόνης ή και τα δύο. Ταυτόχρονα, συχνά εμφανίζουν περίσσεια ανδρογόνων, που μπορεί να οδηγήσει σε αντρικά χαρακτηριστικά στα κορίτσια και πρόωρη εφηβεία στα αγόρια.

Η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστη για χρόνια ανάλογα με τη σοβαρότητα της ανεπάρκειας ενζύμου. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα βρέφη μπορεί να υποφέρουν από διφορούμενα γεννητικά όργανα, αφυδάτωση, έμετο και αδυναμία να ευδοκιμήσουν.

Υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης: σύνδρομο Cushing

Το σύνδρομο Cushing προκύπτει από την υπερβολική παραγωγή κορτιζόλης από τα επινεφρίδια. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση βάρους και εναποθέσεις λιπών σε ορισμένες περιοχές του σώματος, όπως το πρόσωπο, κάτω από το πίσω μέρος του λαιμού και στην κοιλιά. αραίωση χεριών και ποδιών. μοβ ραγάδες στην κοιλιά. τρίχες προσώπου; κούραση; μυϊκή αδυναμία; εύκολα μελανιασμένο δέρμα. υψηλή πίεση του αίματος; Διαβήτης; και άλλα θέματα υγείας.

Η υπερβολική παραγωγή κορτιζόλης μπορεί επίσης να προκληθεί από υπερπαραγωγή ACTH από έναν καλοήθη όγκο στην υπόφυση ή όγκο αλλού στο σώμα. Αυτό είναι γνωστό ως Cushing Disease. Μια άλλη κοινή αιτία του συνδρόμου Cushing είναι η υπερβολική και παρατεταμένη κατανάλωση εξωτερικών στεροειδών, όπως πρεδνιζόνη ή δεξαμεθαζόνη, τα οποία συνταγογραφούνται για τη θεραπεία πολλών αυτοάνοσων ή φλεγμονωδών ασθενειών (π.χ. λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, άσθμα, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.λπ.). )

Υπερβολική ποσότητα αλδοστερόνης (υπεραλδοστερονισμός)

Ο υπεραλδοστερονισμός προκύπτει από υπερπαραγωγή αλδοστερόνης από τα επινεφρίδια. Αυτό χαρακτηρίζεται από αύξηση της αρτηριακής πίεσης που συχνά απαιτεί πολλά φάρμακα για έλεγχο. Μερικοί ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μυϊκούς πόνους, αδυναμία και σπασμούς.

Υπερβολική αδρεναλίνη ή νοραδρεναλίνη: Φαιοχρωμοκύτωμα

Το φαιοχρωμοκύτωμα είναι ένας όγκος που έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική παραγωγή αδρεναλίνης ή νοραδρεναλίνης από το μυελό των επινεφριδίων. Το φαιοχρωμοκύτωμα μπορεί να προκαλέσει επίμονη ή σποραδική υψηλή αρτηριακή πίεση που μπορεί να είναι δύσκολο να ελεγχθεί με συνήθη φάρμακα. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, εφίδρωση, τρόμο, άγχος και γρήγορο καρδιακό παλμό.

Καρκίνος επινεφριδίων

Οι κακοήθεις όγκοι των επινεφριδίων (καρκίνος των επινεφριδίων), όπως το επινεφριδιακό καρκίνωμα, είναι σπάνιοι και συχνά έχουν εξαπλωθεί σε άλλα όργανα και ιστούς από τη στιγμή που διαγιγνώσκονται. Αυτοί οι όγκοι τείνουν να μεγαλώνουν αρκετά και μπορούν να φτάσουν αρκετά εκατοστά σε διάμετρο.

Οι καρκινικοί όγκοι των επινεφριδίων μπορεί να είναι λειτουργικοί και να απελευθερώνουν περίσσεια μίας ή περισσότερων ορμονών συνοδευόμενων από αντίστοιχα συμπτώματα, όπως αναφέρονται παραπάνω. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να εμφανίσουν κοιλιακό άλγος, πλευρικό πόνο ή αίσθημα πληρότητας στην κοιλιά, ειδικά όταν ο όγκος των επινεφριδίων είναι πολύ μεγάλος.

Παθήσεις

Διαβήτης κύησης

Διαβήτης τύπου 1 και 2

Παχυσαρκία

Διαταραχές περιόδου - Εμμηνόπαυση

Παραθυρεοειδείς - Οστεοπόρωση

Επινεφρίδια

Υπόφυση

Το ραντεβού σας

Κλείστε εύκολα το ραντεβού σας και για τα δύο ιατρεία καλώντας στο