Διαταραχές περιόδου - Εμμηνόπαυση

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί την κύρια αιτία υπογονιμότητας, αφού παρεμβαίνει στη διαδικασία ωρίμανσης των ωαρίων σας.

Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό βιολογικό φαινόμενο που αφορά όλες τις γυναίκες και είναι η περίοδος της ζωής μετά την τελευταία έμμηνο ρύση.

Υπερτρίχωση

Ως Υπερτρίχωση ορίζεται η υπερβολική ανάπτυξη τριχώσεως ανδρικού τύπου στο πρόσωπο και το σώμα των γυναικών.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Τι είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS);
 είναι μια ορμονική διαταραχή που παρεμβαίνει στην ωορρηξία. Μπορεί επίσης να επηρεάσει το μεταβολισμό σας και να προκαλέσει μια ποικιλία ενοχλητικών συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, εάν έχετε PCOS, μπορεί να αντιμετωπίσετε:
 • Ακανόνιστες ‘εμμηνους ρήσεις ή απωλεια κυκλων
 • Ασυνήθιστα βαριές ή επώδυνες περίοδους
 • Ακμή στο πρόσωπο, το λαιμό, την πλάτη ή το στήθος σας
 • Αύξηση βάρους και προβλήματα απώλειας βάρους
 • Υπερβολική τριχοφυΐα στο σώμα και εντονη τριχοπτωση απο το τριχωτο της κεφαλης
 • Αυξημενη και εντονη υπέρχρωση του δέρματος στις στις μασχάλες σας, τις πτυχές του λαιμού, του στήθους και της βουβωνικής χώρα.
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί την κύρια αιτία υπογονιμότητας, αφού παρεμβαίνει στη διαδικασία ωρίμανσης των ωαρίων σας και μπορεί να εμποδίσει την κανονική μηνιαία ωορρηξία.
 
Ποια είναι τα αίτια του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών(ΣΠΩ);
Ενώ οι ερευνητές δεν έχουν βρει την ακριβή αιτία του PCOS, διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στην κατάσταση. Για παράδειγμα, η κληρονομικότητα σας συμβάλλει στην εμφάνιση του συνδρόμου – εάν η μητέρα σας ή άλλο στενό μέλος της οικογένειας έχει ΣΠΩ , αυξάνονται οι πιθανότητές σας να το αναπτύξετε κι εσείς.
Πολλές γυναίκες με ΣΠΩ έχουν υψηλότερα από το μέσο όρο επίπεδα ανδρογόνων. Τα ανδρογόνα είναι οι ορμόνες που συμβάλλουν στα παραδοσιακά αντρικά χαρακτηριστικά και μπορούν να επηρεάσουν την ωορρηξία.
Επιπλέον, εάν έχετε αντίσταση στην ινσουλίνη ή διαβήτη τύπου 2, είναι πιο πιθανό να αναπτύξετ ΣΠΩ PCOS. Υπάρχει επίσης μια σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και ΣΠΩ .
 
Πώς διαγιγνώσκεται το ΣΠΩ;
Στο ιατρειο μας παρεχεται ολοκληρωμένος ελεγχος για τον προσδιορισμό της κατάστασης που προκαλεί τα συμπτώματά σας, ο οποιος περιλαμβανει κλινικη εξεταση( ελέγχος του βάρους, της αρτηριακής πίεσης και του μέγεθους της μέσης σας,αναζητηση λοιπων κλινικων ευρηματων του ΣΠΩ όπως υπερβολική τριχοφυΐα στο σώμα , ακμη ή σημάδια ανδρικού τύπου τριχόπτωσης, συνταγογραφουνται οι καταλληλες εξετάσεις αίματος για να ελεγθούν τα επίπεδα ορμονών σας και να αποκλειστούν άλλες καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα συμπτώματά σας, διενεργειται υπερηχος θυρεοειδους και σε ορισμένες περιπτώσεις προτείνεται και υπερηχογράφημα μητρας-οωθηκων για να αποκλειστει ή να επιβεβαιωθει το ενδεχομενο κύστεων ή άλλων ανωμαλιων. Πώς αντιμετωπίζεται το PCOS; Κατοπιν διενεργειας της κλινικης εξετασης και των αποτελεσματων των καταλληλων απεικονιστικων και υπερηχογραφικων εξετασεων.
 
Στο ιατρείο μας παρέχεται σε κάθε ασθενή η καταλληλότερη και πλήρως προσαρμοσμένη σε αυτήν θεραπεία (προσαρμοσμένη στον ηλικιακό της προφιλ και ανάγκες).

Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό βιολογικό φαινόμενο που αφορά όλες τις γυναίκες και είναι η περίοδος της ζωής μετά την τελευταία ΕΡ. Χαρακτηρίζεται από μόνιμη παύση της λειτουργίας των ωοθηκών.

  Η μεταβατική περίοδος πριν και μετά την οριστική παύση της ωοθηκικής λειτουργίας ονομάζεται κλιμακτήρας.

Στις ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι μεταξύ 49-51 ετών.  

Δεν είναι γνωστοί οι παράγοντες που καθορίζουν την ηλικία της εμμηνόπαυσης αν και αναφέρεται κληρονομική προδιάθεση, ούτε υπάρχει συσχέτιση με την ηλικία εμμηναρχής, τον τύπο του κύκλου, τον αριθμό κυήσεων ή τη σεξουαλική ζωή. Επίσης, η εμμηνόπαυση εμφανίζεται νωρίτερα στις καπνίστριες. Η εμφάνιση της εμμηνόπαυσης μεταξύ 40–50 ετών χαρακτηρίζεται ως πρώιμη (early). Πριν την ηλικία των 40 ετών χαρακτηρίζεται πρόωρη, ή καλύτερα ως πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια.

Η περιεμμηνοπαυσιακή περίοδος δεν έχει συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαίνεται από μήνες μέχρι μερικά χρόνια. Σ’ αυτή την περίοδο υπάρχουν ανωοθυλακιορρηκτικοί κύκλοι & αραιομηνόρροια.  

Η τελική εξάντληση των θυλακίων επιφέρει την εμμηνόπαυση. Όταν η παραγωγή οιστρογόνων μειωθεί σε τέτοιο επίπεδο ώστε το ενδομήτριο να μη διεγείρεται πλέον, η ΕΡ διακόπτεται και επέρχεται η εμμηνόπαυση.

Εμμηνοπαυσιακές εκδηλώσεις Μετά την εμμηνόπαυση οι περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν ποικιλία εκδηλώσεων, που οφείλονται κυρίως στην έλλειψη οιστρογόνων.

    –Εξάψεις: είναι το πιο συχνό (σε 50–75% των γυναικών) σύμπτωμα της περιεµµηνοπαυσιακής περιόδου µε διάρκεια ως και περισσότερο από 5 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.  

Η συχνότητα, η κατανομή στο 24ωρο, η διάρκεια και ο βαθμός βαρύτητας ποικίλλουν: εμφανίζονται 1 ως 20/24ωρο, είναι συνηθέστερες τη νύχτα και διαρκούν από δευτερόλεπτα μέχρι αρκετά λεπτά.  

Αρχίζουν από το πρόσωπο και τον τράχηλο, χαρακτηρίζονται από περιφερική αγγειοδιαστολή, αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος, παροδική ταχυκαρδία µε διάχυτες εφιδρώσεις που συνεπάγονται μικρή πτώση της θερμοκρασίας του σώματος και διαταραχή του ύπνου τη νύχτα

. Οι εξάψεις παραμένουν και μετά από 3 χρόνια από την εμμηνόπαυση σε ποσοστό ~35% και μετά 10 χρόνια σε ~16% των γυναικών

Εκδηλώσεις εμμηνόπαυσης :  

 • νευρικότητα,
 • ευερεθιστότητα,
 • άγχος,
 • ευσυγκινησία,
 • κατάθλιψη
 • επιρρέπεια σε λοιμώξεις του ουρογεννητικού
 • ξηρότητα κόλπου,
 •  δυσπαρευνία,
 •  συχνουρία, 
 • ακράτεια,
 •  δυσουρία.
 • ρυτίδωση
 • σχετική απώλεια μνήμης
 • Οστεοπόρωση  
 • σημαντική αύξηση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο

Η εμμηνόπαυση αποτελεί κατάσταση stress, καθώς είναι μεταβατικό στάδιο προς το γήρας. Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των προβλημάτων αυτών παίζουν η αλλαγή στην εξωτερική εμφάνιση, η αίσθηση της απώλειας της θηλυκότητας και ο περιορισμός του σεξουαλικού ενδιαφέροντος, που οδηγούν πολλές γυναίκες σε διάφορου βαθμού ελάττωση της αυτοεκτίμησης.  

 

Θεραπεία Η εμμηνόπαυση είναι ένα αναμενόμενο φαινόμενο, που αφορά όλες τις γυναίκες και επομένως, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα ζήσει 20–35 χρόνια σε εμμηνοπαυσιακή κατάσταση.  

 

Καλέστε στο ιατρείο μας για να σχεδιάσουμε μαζί την εξατομικευμένη και ιδανικότερη θεραπεία για εσάς όσον αφορά στις επιπλοκές της εμμηνόπαυσης.

υπερτρίχωση

Ως Υπερτρίχωση ορίζεται η υπερβολική ανάπτυξη τριχώσεως ανδρικού τύπου στο πρόσωπο και το σώμα (θώρακας, άνω τμήμα κοιλιάς, οσφύ) των γυναικών(δηλαδή σε μέρη του σώματος που φυσιολογικά είναι άτριχα.)  

Στις Μεσογειακές χώρες είναι αρκετά συχνή κατάσταση συγκριτικά με τις Βόρειο-Ευρωπαϊκές και γι’ αυτό στη χώρα μας αποτελεί ιατρικό πρόβλημα.

 Ο βαθμός της υπερτρίχωσης εκτιμάται με διάφορους τρόπους:

 1) ανάλογα με το στάδιο της τριχοφυΐας σε  περιοχές του προσώπου , του κορμού, των άκρων.

 2) Με τον βαθμό πυκνότητας και επέκτασης της τριχοφυΐας στις υπό εξέταση περιοχές, βαθμός Ι: λίγες, μικρές, αραιές τρίχες, βαθμός ΙΙ: περισσότερες μεγαλύτερες αλλά πάντοτε αραιές τρίχες, βαθμός ΙΙΙ: μικρές συγκεντρώσεις, θύσανοι ή πλήρης κάλυψη της περιοχής.  

Τα ανδρογόνα είναι απαραίτητα για την εμφάνιση τριχώσεως του φύλου και ανάπτυξης των σμηγματογόνων αδένων. Στη γυναίκα παράγονται κατά 50% από ωοθήκες-επινεφρίδια και κατά 50% από περιφερική μετατροπή . Επομένως, για την εμφάνιση υπερτρίχωσης είναι απαραίτητη αυξημένη βιοδιαθεσιμότητα των ανδρογόνων (αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων, ελαττωμένη παραγωγή & κυκλοφορία της SHBG, αύξηση αριθμού υποδοχέων ανδρογόνων) ή αυξημένη μετατροπή τεστοστερόνης σε διυδρο-τεστοστερόνη στο δέρμα, που εν μέρει καθορίζονται κληρονομικά.

 Σε ότι αφορά στην αιτιολογία της υπερτρίχωσης κατά σειρά συχνότητας είναι το ΣΠΩ και η ιδιοπαθής (οικογενής ή όχι. Ακολουθεί η μετά την εμμηνόπαυση υπερτρίχωση και η φαρμακευτική. Τέλος, σπανιότερες είναι καταστάσεις που προκαλούν και διαταραχές ΕΡ.

Καλέστε μας για να κάνετε έναν ολοκληρωμένο ορμονικό έλεγχο όσον αφορά την αιτιολογία της υπερτρίχωσης και να επιλεγεί η καταλληλότερη και εξατομικευμένη θεραπεία για την κάθε ασθενή.

Παθήσεις

Διαβήτης κύησης

Διαβήτης τύπου 1 και 2

Παχυσαρκία

Διαταραχές περιόδου - Εμμηνόπαυση

Παραθυρεοειδείς - Οστεοπόρωση

Επινεφρίδια

Υπόφυση

Το ραντεβού σας

Κλείστε εύκολα το ραντεβού σας και για τα δύο ιατρεία καλώντας στο