Σακχαρώδης Διαβήτης

διαβήτης κύησης

Είναι η ανεπάρκεια ινσουλίνης όταν αυτή εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της κύησης.

διαβήτης τύπου 2

Εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει την απαιτούμενη ποσότητα ινσουλίνης.

Διαβήτης τύπου 1

Χαρακτηρίζεται από καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος, που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινουλίνης.

Διαβήτης Κύησης

Τι είναι ο Διαβήτης Κύησης

Πρόκειται για σακχαρώδη Διαβήτη , που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της κύησης και είναι συνέπεια των διαβητογόνων επιδράσεων των ορμονών της κύησης σε γυναίκες, που μειονεκτούν στην αντιμετώπιση των επιδράσεων αυτών. Οι γυναίκες αυτές ενδεχομένως θα εμφάνιζαν σακχαρώδη διαβήτη , με την αύξηση του βάρους τους ή την πρόοδο της ηλικίας.

Είναι αρκετά συχνός ξεπερνώντας το 18% των κυήσεων σύμφωνα με τα πρόσφατα καθιερωμένα διαγνωστικά κριτήρια.

Οι επιπτώσεις από τη μη σωστή αντιμετώπιση είναι για μεν την μητέρα: η εμφάνιση πολύ-υδράμνιου, προεκλαμψίας και η γέννηση του παιδιού με καισαρική τομή, για δε το νεογνό η αυξημένη περιγεννητική θνησιμότητα, η μακροσωμία, το μαιευτικό τραύμα, η υπογλυκαιμία, η υπερχολερυθριναιμία και η υπασβεστιαιμία.

Ο διαβήτης κύησης άλλοτε εξαφανίζεται μετά τον τοκετό, για να εμφανισθεί σε επόμενο τοκετό ή στο απώτερο μέλλον, και άλλοτε παραμένει.

Καλέστε μας για να σχεδιάσουμε την εξειδικευμένη και καταλληλότερη για εσάς αντιμετώπιση του Σακχαρώδους διαβήτη της κυήσεως.

Διαβήτης τύπου 2

Τι είναι ο Διαβήτης τύπου 2

Ο Διαβήτης τύπου 2 (ΣΔτ2) είναι μια χρόνια νόσος που εμφανίζεται, όταν το πάγκρεας δεν παράγει την απαιτούμενη ποσότητα ινσουλίνης ή ο ίδιος ο οργανισμός δε μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Πολλοί ασθενείς με Διαβήτη τύπου 2 έχουν συνυπάρχουσες ασθένειες, όπως καρδιακή νόσο και υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) ή δυσλιπιδαιμία (μη φυσιολογικούς τύπους ή επίπεδα λιπιδίων, όπως υψηλά τριγλυκερίδια, χαμηλή HDL χοληστερόλη και αυξημένη LDL χοληστερόλη). Επίσης, οι ασθενείς με Διαβήτη τύπου 2 είναι πιθανό να έχουν «μεταβολικό σύνδρομο» δηλαδή συνύπαρξη των περισσότερων από τις προαναφερθείσες καταστάσεις, σε συνδυασμό.

Αναφέρεται συχνά ως «Διαβήτης των ενηλίκων», γιατί αφορά σε άτομα με αντίσταση στην  ινσουλίνη αλλά και με μια σχετική ανεπάρκειά της. Επειδή λοιπόν, στους ανθρώπους αυτούς η ινσουλίνη δε λείπει εντελώς, απλώς δεν είναι τόση όση χρειάζονται, αρκετοί από αυτούς μπορεί να μην χρειαστούν ποτέ ινσουλινοθεραπεία και άλλοι να καθυστερήσουν πολύ.

Ποια είναι τα συμπτώματα του Διαβήτη τύπου 2:

  • Τομές και μώλωπες που αργούν να επουλωθούν
  • Θαμπή όραση
  • Κόπωση
  • Ξηρότητα και κνησμός δέρματος (φαγούρα)
  • Υποτροπιάζουσες ή συχνές λοιμώξεις, όπως λοιμώξεις του δέρματος, των ούλων και της ουροδόχου κύστης
  • Ευερεθιστότητα
  • Αυξημένη δίψα, πείνα και διούρηση.

Σε ποιους εμφανίζεται ο Διαβήτης τύπου 2;

Υπολογίζεται πως 415 εκ. άνθρωποι πάσχουν από Διαβήτη παγκοσμίως, με το 90-95% να αφορά σε ΣΔτ2. Πολλοί είναι οι λόγοι που συμβάλλουν στο συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό εμφάνισής του, όπως η καθιστική ζωή, οι διατροφικές συνήθειες που αλλάζουν, αλλά και η γενικότερη αλλαγή κουλτούρας στους λαούς, που σε μεγάλο βαθμό καθορίζεται από τη διαβίωση σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο Διαβήτης τύπου 2 αναπτύσσεται συνήθως μετά τα 40 αλλά έχει αναφερθεί αύξηση των περιπτώσεων Διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά και σε εφήβους. Παρότι οι ορμόνες στην εφηβεία συνδέονται με μικρές αυξήσεις της ινσουλινοαντοχής, οι κυριότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στην αυξημένη επίπτωση  Διαβήτη στους νέους είναι η παχυσαρκία και ο καθιστικός τρόπος ζωής.

Γιατί παρουσιάζεται ο ΣΔτ2;

Μια σειρά από παράγοντες κινδύνου συμβάλλουν στην εμφάνισή του:

  • Παχυσαρκία
  • Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας
  • Ηλικία
  • Οικογενειακό ιστορικό
  • Εθνικότητα

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση του Διαβήτη βασίζεται στη μέτρηση των επιπέδων της γλυκόζης αίματος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (ADA) συνιστούν να τίθεται η διάγνωση του Διαβήτη με βάση τα αποτελέσματα σε τουλάχιστον δύο δοκιμασίες ελέγχου γλυκόζης πλάσματος/ αίματος που μπορεί να είναι:

  • Έλεγχος της γλυκόζης αίματος νηστείας
  • Τυχαία μέτρηση της γλυκόζης πλάσματος
  • Δοκιμασία ανοχής της γλυκόζης από το στόμα

Υπάρχουν και συμπληρωματικές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση του Διαβήτη. Οι εξετάσεις αυτές λειτουργούν συμπληρωματικά προς τον έλεγχο της γλυκόζης αίματος, παρέχοντας εναλλακτικές πληροφορίες σχετικά με το γλυκαιμικό έλεγχο. Τέτοιες εξετάσεις είναι η ανάλυση ούρων, η μέτρηση κετονών και το λιπιδαιμικό προφίλ.

Πως αντιμετωπίζεται ο Διαβήτης τύπου 2;

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ

Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη πρέπει να διαμορφώσουν ένα πρόγραμμα γευμάτων σε συνεννόηση με τον ενδοκρινολογο τους. Το πρόγραμμα αυτό προσαρμόζεται στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής του κάθε ατόμου. Το πρόγραμμα γευμάτων για το Διαβήτη περιλαμβάνει τρεις συνιστώσες: την ποσότητα (υπολογισμός της πρόσληψης θερμίδων και της πρόσληψης υδατανθράκων), τους τύπους των τροφών και το χρόνο κατανάλωσης των γευμάτων.

-Η μέτρια, συστηματική άσκηση βοηθά σημαντικά στον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης και στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας. Η άσκηση βελτιώνει την ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη και μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης σε κατάσταση νηστείας και μεταγευματικά. Η προσαρμογή του τρόπου ζωής μέσω της άσκησης μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντική για τη βελτίωση του γλυκαιμικούελέγχου στα άτομα με Διαβήτη τύπου 2. Η άσκηση ελαττώνει επίσης τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου βελτιώνοντας το λιπιδαιμικό προφίλ και βελτιώνοντας τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης στα Διαβητικά άτομα. Όταν συνδυαστεί με τροποποιήσεις στη δίαιτα, η άσκηση μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά το σωματικό λίπος. Αυτός είναι συνήθως ένας σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη του γλυκαιμικού ελέγχου στα άτομα με Διαβήτη τύπου 2.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η φαρμακευτική αγωγή για το Διαβήτη μπορεί να ξεκινήσει με διάφορους τρόπους και θα πρέπει να εξατομικεύεται με βάση τις ανάγκες του ασθενούς από τον Ενδοκρινολόγο και μόνον.

  Επικοινωνήστε με το ιατρείο μας για ορίσουμε  καταλληλότερη για εσάς και πλήρως εξατομικευμένη αντιμετώπιση του Διαβήτη σας.

Διαβήτης τύπου 1

Τι είναι ο διαβήτης τύπου 1;

O διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία ή την εφηβεία. Χαρακτηρίζεται από καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος, που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης, προκαλώντας απόλυτη ή σχετική ένδεια ινσουλίνης. Η μορφή αυτή του Διαβήτη ονομαζόταν παλαιότερα Iνσουλινοεξαρτώμενος Σακχαρώδης Διαβήτης και Νεανικός Διαβήτης.

Πού οφείλεται;

Τα β κύτταρα του παγκρέατος, που παράγουν την ινσουλίνη, καταστρέφονται βαθμιαία με ανοσολογικό μηχανισμό. Το ανοσολογικό σύστημα του ανθρώπου που έχει σαν αποστολή την προστασία του οργανισμού από τα μικρόβια, τους ιούς και τη δημιουργία όγκων, κάνει λάθος και καταστρέφει τα β κύτταρα. Η καταστροφή των β κυττάρων συμβαίνει σε άτομα με γενετική προδιάθεση, με την επίδραση διαφόρων περιβαλλοντικών παραγόντων.

Πώς εμφανίζεται; Ποια τα συμπτώματα του νεανικού διαβήτη (Διαβήτη τύπου 1);

Εμφανίζεται συνήθως ξαφνικά και γίνεται αντιληπτός όταν παρουσιαστεί διαβητική κετοξέωση. Αυτή είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση για τη ζωή του ασθενούς που εκδηλώνεται με ναυτία, εμετούς και κοιλιακό άλγος, δίνοντας έτσι κάποιες φορές την εικόνα οξείας χειρουργικής κοιλιάς.

Τα συνήθη συμπτώματα πρν από την εμφάνιση του Διαβήτη είναι πολυουρία, πολυδιψία, πολυφαγία, απώλεια βάρους, μυϊκή αδυναμία και κόπωση. Αν εμφανίζετε αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να μας συμβουλευτείτε.

Πώς επιτυγχάνεται η σωστή ρύθμιση του Διαβήτη τύπου 1;

Τα παραδοσιακά θεραπευτικά μέσα είναι η χορήγηση ινσουλίνης, το προσεγμένο διαιτολόγιο και η άσκηση. Πάνω απ’ όλα όμως, είναι η εκπαίδευση των ασθενων και των οικογενειών τους, ώστε να γνωρίζουν όλα τα μυστικά του Διαβήτη.

Έχω διαβήτη τύπου 1. Τι πρέπει να προσέχω;

Οι άνθρωποι με νεανικό διαβήτη μπορούν να ζουν μια απολύτως φυσιολογική ζωή. Χρειάζεται όμως να φροντίζουν να είναι συνεπείς με ορισμένες συνθήκες, όπως να:

  • Επισκέπτονται συχνά το γιατρό με εξειδίκευση στο διαβήτη (τουλάχιστον κάθε τρίμηνο).
  • Μετρούν συχνά το σάκχαρό τους και να προσαρμόζουν ανάλογα τη δόση της ινσουλίνης για να αποφεύγουν τόσο την υπεργλυκαιμία όσο και την υπογλυκαιμία
  • Διατηρούν το βάρος τους στα φυσιολογικά επίπεδα.
  • Ασκούνται όσο το δυνατόν πιο συχνά. Η άσκηση μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και βελτιώνει τη δράση της ινσουλίνης.
  • Λαμβάνουν καθημερινά ινσουλίνη.
  • Κάνουν εξετάσεις, αν δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, μία φορά το χρόνο (αιματολογικές, έλεγχος ματιών, νεφρών και κάτω άκρων).

Πώς ξέρω πόση ινσουλίνη χρειάζομαι;

Η δοσολογία της ινσουλίνης εξατομικεύεται και τροποποιείται, ανάλογα με τις μετρήσεις της γλυκόζης του αίματος. Οι μετρήσεις της γλυκόζης αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση της καλής ρύθμισης.

Ανάλογα με τις μετρήσεις, γίνονται αλλαγές στη δοσολογία της ινσουλίνης και διορθώνονται οι μη επιθυμητές διακυμάνσεις της γλυκόζης του αίματος. Ο ελάχιστος αριθμός μετρήσεων είναι 2-4 την ημέρα. Ιδιαίτερα χρήσιμες είναι οι μετρήσεις πριν τα γεύματα και 2 ώρες μετά τα γεύματα.

Οι μετρήσεις γίνονται με ατομικές συσκευές που μετρούν τη γλυκόζη σε μία σταγόνα τριχοειδικού αίματος στα δάκτυλα των χεριών.

Τι είναι υπογλυκαιμία;

Είναι η πτώση της γλυκόζης του αίματος σε επίπεδα μικρότερα του 60 mg/dl και είναι η πιο συχνή άμεση επιπλοκή του Διαβήτη τύπου 1. Ολα τα άτομα που παίρνουν εξωγενή ινσουλίνη παρουσιάζουν λιγότερα ή περισσότερα υπογλυκαιμικά επεισόδια. Οφείλεται σε έλλειψη συγχρονισμού της ινσουλίνης, της διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας. Η μεγαλύτερη δοσολογία ινσουλίνης, η παράλειψη γευμάτων, η άσκηση ή ο συνδυασμός αυτών, ευθύνονται τις περισσότερες φορές. Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας δεν είναι ίδια σε κάθε άτομο. Είναι απαραίτητο, κάθε άτομο με διαβήτη να γνωρίζει τα δικά του υπογλυκαιμικά συμπτώματα.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα υπογλυκαιμίας είναι: ωχρότητα, κρύος ιδρώτας, ανησυχία, τρόμος, αίσθημα πείνας, αδυναμία συγκέντρωσης, διαταραχές συμπεριφοράς, και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, απώλεια συνείδησης και σπασμοί.

Υπάρχει οριστική αντιμετώπιση για το διαβήτη τύπου 1;

Δυστυχώς, προς το παρόν δεν υπάρχει ριζική αντιμετώπιση. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μεταμόσχευση ολόκληρου του παγκρέατος ή των νησιδίων του. Ομως, ακόμη και σήμερα υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις και περιορισμοί και γι’ αυτό δεν είναι θεραπεία ρουτίνας. Οι εξελίξεις, όμως, προχωρούν και αυτή τη στιγμή γίνονται μελέτες που αφορούν τη χορήγηση κάποιων εμβολίων με στόχο να τροποποιήσουν την άμυνα του οργανισμού ή τη χορήγηση βλαστοκυττάρων προκειμένου να φτιαχτούν ινσουλινοπαραγωγά κύτταρα. Μέχρι όμως να ολοκληρωθούν οι έρευνες, η αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου Ι γίνεται αποκλειστικά και μόνο με χορήγηση ινσουλίνης.

Τι είναι η αντλία ινσουλίνης;

Η αντλία ινσουλίνης είναι μια συσκευή που απελευθερώνει αυτόματα ινσουλίνη στο σώμα σας. Η αντλία περιλαμβάνει έναν μικρό υπολογιστή και μια δεξαμενή ινσουλίνης. Ορισμένες αντλίες ινσουλίνης έχουν έναν καθετήρα που είναι προσαρτημένος σε μια βελόνα και κάποιες είναι ασύρματες. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με αισθητήρες γλυκόζης.Προγραμματίζουμε την αντλία ινσουλίνης σας για να απελευθερώνει μικρές

δόσεις ινσουλίνης όλη την ημέρα, μιμούμενοι τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας πρέπει να απελευθερώνει ινσουλίνη. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την αντλία σας για να κάνετε έγχυση ινσουλίνης περιγευματικά. Μπορείτε να προγραμματίσετε την παροχή ινσουλίνης με βάση ακριβώς τις ανάγκες και τις δραστηριότητες του σώματός σας.

Γιατί χρειάζομαι αντλία ινσουλίνης;

Οι αντλίες ινσουλίνης είναι κατάλληλες για διαβήτη τύπου 1 . Συνιστάνται συχνά αντλίες ινσουλίνης εάν είστε διαβητικοί τύπου Ι και :

  • Έχετε συχνές αντιδράσεις χαμηλού σακχάρου στο αίμα ή μεγάλες διακυμάνσεις των σακχάρων σας
  • Παρά τις αλλαγές στις δόσεις ινσουλίνης, δεν μπορείτε να επιτύχετε καλούς στόχους
  • Γλυκοζιωμένης αιμοσφαιρίνης.
  • Έχετε καθυστερημένη απορρόφηση τροφής από το στομάχι σας
  • Σχεδιάζετε εγκυμοσύνη
  • Ακολουθείτε έναν ενεργό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει σωματική δραστηριότητα, θαλάσσια σπορ ή παρατεταμένη ορθοστασία.

Ποια είναι τα οφέλη μιας αντλίας ινσουλίνης;

Οι αντλίες ινσουλίνης παρέχουν ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων, όπως:

  •  Μιμείται την κανονική παγκρεατική παραγωγή ινσουλίνης
  • Δεν χρειάζεται να κάνετε στον εαυτό σας ενέσεις ινσουλίνης
  • Λαμβάνετε ακριβείς δόσεις ινσουλίνης
  • Τα επίπεδα γλυκόζης σας παραμένουν σταθερά
  • Τα επίπεδα A1C (γλυκοζιωμένης αιμοσφαιρίνης) συχνά βελτιώνονται
  • Εχετε αυξημένη ευελιξία σχετικά με το τι και πότε μπορείτε να φάτε
  • Εχετε μειωμένο κίνδυνο υπογλυκαιμίας
  • Μπορείτε να έχετε ελευθερία και δεν χρειάζεται να συνδεθείτε με καλώδια εάν δεν το επιλέξετε.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ή χωρίς αισθητήρα γλυκόζης.

Παθήσεις

Διαβήτης κύησης

Διαβήτης τύπου 1 και 2

Παχυσαρκία

Διαταραχές περιόδου - Εμμηνόπαυση

Παραθυρεοειδείς - Οστεοπόρωση

Επινεφρίδια

Υπόφυση

Το ραντεβού σας

Κλείστε εύκολα το ραντεβού σας και για τα δύο ιατρεία καλώντας στο